Usluge

GALVANIZACIJA (cinčanje, niklovanje, kromiranje)

Unis TŠP d.o.o. pruža usluge galvanizacije koji se sastoji od linije za galvanizaciju na kojoj izvodimo cinčanje, niklovanje i kromiranje.

 

CINKOVANJEusluge galvanizacije Mostar

Cinkovanje se vrši prvenstveno s ciljem zaštite od korozije (najčešće niskolegiranih konstrukcijskih čelika), kao i u dekorativne svrhe. U cilju povećanja korozione otpornosti cinka, kao i u svrhu postizanja dekorativnih osobina, cinkovana površina nakon ispiranja se podvrgne hemijskom postupku pasiviziranja. Posebne mogućnosti zaštite, daje dvostruka zaštita tj. cinkovanje i silerovanje, kao i cinkovanje i lakiranje. Primjenom ovih sistema znatno se povećavaju antikoroziona svojstva.

• Cinčanje na nosačima
Maksimalne dimenzije predmeta:
- dužina do 3000 mm
- visina do 1700 mm
- širina do 750 mm
Debljina prevlake prema DIN i ISO standardima je od 8 do 14 mikrona.

• Cinčanje u bubnjevima
Sitni predmeti kao vijčana roba, pločice, ekseri, matice, itd. cinčaju se u bubnjevima.
Bubnjevi su kapaciteta cca. 50 kg (zavisno od vrste robe)
Najmanje dimenzije predmeta koje možemo pocinčati na taj način su promjera 1,5 mm
(npr. ekseri debljine žice 1,5 mm). Debljina prevlake može biti od 8 do 14 mikrona.

NIKLOVANJE

Niklovanje se vrši s ciljem, dobijanja prevlaka jako dobrih antikorozijskih i dekorativnih svojstava.
Sjajno niklovanje odlikuje se visokim sjajem već pri maloj debljini prevlake, kao i dobrim poravnavanjem površine, tako da naknadno poliranje predmeta, nije potrebno.
Sjajno niklovanje je odlična visoko sjajna, antikoroziona prevlaka, koja je svoju primjenu nasla u dekorativne svrhe i kao podloga za kromiranje u postupku dekorativnog kromiranja.

KROMIRANJE

Kromiranje se vrši s ciljem, dobijanja prevlaka jako dobrih antikorozijskih i dekorativnih svojstava. Površina koja je namjenjena kromiranju mora biti glatka i sjajna, pa prema tome dolaze u obzir samo predmeti izrađeni od svjetlo vučenih cijevi, hladno valjanih limova ili mehanički brušenih i poliranih površina. Dekorativni krom služi kao antikoroziona zaštita sjajnog nikla i daje prevlaci dekorativan izgled – visoki sjaj.